ReFestival
– Old’s cool 2013

Myslíte, že co je staré, nemůže být zároveň "in"? A co stará hudba, literatura, výtvarné umění nebo móda?

14. a 15. října 2013
Cafe Neustadt a Palác U Stýblů, Praha

Zveme Vás na první ročník mezigeneračního REfestivalu, který propojuje staré s novým, mladé se starými a v neposlední řadě chce pobavit publikum všech věkových kategorií.

ReFestival je multižánrový mezigenenerační festival, představuje umělce, kteří ve své tvorbě pracují s minulostí, časem, stářím. Jednoduše řečeno vyhledávají staré dobré věci, vytahují je znovu na světlo a upozorňují tak na jejich hodnotu, ať už jde o hudbu, výtvarné umění, módu nebo design (např. koncerty, výstavy starých filmových plakátů, knižních obálek z antikvariátu, instalace retro nábytku, módní přehlídky, projekce starých filmů, prezentace architektů a designerů, vystoupení oldies DJs apod.)

Proč Re?

Název festivalu vychází z předpony re–, která znamená obnovení, nový zrod, nový začátek (Retro Restart, Refresh, Revival apod.). Zároveň v egyptské mytologii označuje boha Slunce, který řídí plynutí času.

Co chceme?

Cílem festivalu je přitáhnout pozornost mladých návštěvníků k starým dobrým věcem, ke stáří a přirozeným mezigeneračním vztahům. Elpida do programu přispěje projekty, v jejichž realizaci jsou zapojeni sami senioři. Chceme založit tradici a festival jako oslavu Mezinárodního dne seniorů pořádat každoročně. První ročník festivalu proběhne v Praze, dále počítáme s putovním konceptem, kdy by se festival přesouval z Prahy i do dalších měst v ČR.

Program ReFestivalu 2013


Pondělí 14. října v 19:00, Cafe Neustadt, Praha 1

Knihy se těžko vystavují: Zdenek Seydl – ve spolupráci s Archivem výtvarného umění, o.s. připravil a uvede Martin Hůla. Ze starých elpíček k tanci i poslechu hraje Dj Martin Černý

První výstava z cyklu Knihy se těžko vystavují se zaměří na knižní obálky výtvarníka Zdenka Seydla (1916-1978). Jeho tvorba je jedinečná nejen svým rozsahem – výtvarnou podobu dal stovkám knih – ale především nezaměnitelným rukopisem. Seydlovy obálky jsou hravé a nespoutané, zcela navzdory představě, jakou máme o temné době jejich vzniku. Je paradoxní, že v kontextu dnešní doby působí Seydlovo knižní dílo ještě víc neuvěřitelně a aktuálně. Výstavu doplní tématický Seydlovský antikvariát. Vystavené knihy jsou součástí sbírky Archivu výtvarného umění, o.s., Martina Hůly a Antikvariátu Elpida. Děkujeme Archivu výtvarného umění, o.s. a Martinu Hůlovi za přípravu výstavy a knihy, které věnovali k prodeji.


Úterý 15.října v 18.30, Palác U Stýblů (bývalá Alfa), Praha 1, 4+4 dny v pohybu

Symposium Ponožky od babičky – (mini)symposium o stáří, seniorech a mezigeneračních vztazích ve tvorbě umělců

Zajímají (mladé) umělce staří lidé? Na kolik je zastoupen pozdní lidský věk na současné výtvarné scéně? Lidské stáří, vztahy k prarodičům a senioři obecně neleží ve středu zájmu současného českého umění. V kurzu je gender, politika, intimita nebo problematika samotného média, v němž umělci tvoří. Co se ale stane, když se vlastní babička ocitne v průsečíku uměleckého zkoumání svého vnuka, nebo když vnučka-umělkyně stráví víkend v opuštěném bytě svých prarodičů? Když divadelní režisér uvede seniory na jeviště, aby hráli sami sebe? Výběr desetiminutových autorských prezentací umělců, dramatiků a jednoho kurátora si klade za cíl zpřítomnit stáří jako téma a ukázat šíři možných přístupů. V pomyslném průsečíku představených projektů nalezneme špetku nostalgie, nepřímou odpověď na otázku co je stáří vlastně zač a drobné zamyšlení nad plynutím našeho osobního času.

Hosté: Michaela Pospíšilová Králová, Eva Jiřička, Ondřej Horák, Kamila Musilová, Adam Podhola, Milena Dopitová, Lucia Kašiarová, Dušan Skala, Ondřej Přibyl, Marek Ther, Daniela Baráčková, Tereza Sochorová; Moderuje: Ondřej Horák.


Úterý 15.října v 20.30, Palác U Stýblů (bývalá Alfa), Praha 1, 4+4 dny v pohybu

Please The Trees a sbor Elpida – Netradiční, ale skvěle fungující spojení, to je společný hudební projekt indie-rockové kapely Please The Trees a sboru seniorů Elpida.

Please The Trees je svébytná táborská formace, jež si svou individuální cestou vydobyla pevnou pozici nejen na tuzemské hudební scéně. V roce 2012 kapela vydala v pořádí třetí desku A Forest Affair, za kterou získala hudební cenu Anděl 2012 v kategorii Alternativa. Frontman Please The Trees Václav Havelka se v roce 2010 zapojil do kampaně proti diskriminaci seniorů. Své autorské písně nazkoušel se seniorským pěveckým sborem Elpida. Pěvecký sbor dvaceti seniorek pod vedením studentky Zuzany Seibertové zpívá od podzimu 2010, vystupuje na letních hudebních festivalech i na klubových scénách. V roce 2012 natočili Please The Trees a Elpida společné EP. Obecně prospěšná společnost Elpida i tímto projektem usiluje o změnu vnímání seniorů většinovou společností.


Partneři: 4+4dny v pohybu, Cafe Neustadt, Archiv výtvarného umění, o.s., Carton clan