Old’s Cool!

Mezigenerační
Re-festival
25. 9. – 4. 10. 2014
Praha

Re-akce • Re-vitalizace • Re-sonance • Re-cyklace • Re-produkce • Re-laxace • Re-bélie • Re-kreace

Oslavte Mezinárodní den seniorů ve velkém! Na mezigeneračním ReFestivalu
25. 9. – 4. 10. 2014
,
jehož mottem je OLD’S COOL.

Co je staré může být cool a to nejen ve smyslu retro módy.

Během festivalového týdne se uskuteční výstavy, koncerty, divadelní představení, diskuze, workshopy a kurzy zdarma pro vnoučata i prarodiče. Program vyvrcholí seniorcyklojízdou.

Cíl Re-festivalu je prostřednictvím uměleckých projektů přitáhnout pozornost návštěvníků nejen ke starým dobrým věcem, ale především ke skutečně zajímavým a vlivným starým věcem, které nám mohou být inspirací i odpovědí.

Chceme poutavou a zábavnou formou otevřít otázku stáří a podporovat přirozené mezigenerační vztahy.

Sledujte festival na Facebooku →
Mapa míst a událostí →

 

 

Knihy se těžko vystavují – Václav Bláha ↓
Čtvrtek 25. 9.  18:00 • Centrum DOX (knihovna) • Vernisáž výstavy knižní tvorby Václava Bláhy.

Old’s Cool street party ↓
Pátek 26. 9.  18:00 • Phono.cz • Vernisáž výstavy vinylových rarit, hudba 60. a 70. let.

Ponožky od babičky II. ↓
Pondělí 29. 9.  18:00 • Galerie Školská 28 • Umělecké (mini)sympozium o stáří • Přehlídka uměleckých projektů s tématikou stáří a paměti.

Ondřej Havelka a jeho Melody Makers ↓
Úterý 30. 9.  20:00 • Nová scéna Národního divadla • Benefiční koncert na podporu linky seniorů. Afterparty Swing Thing & Papa Django (Electro Swing Bohemia), elektroswingová tančírna.

Mezinárodní den seniorů –
Den otevřených dveří Centra Elpida ↓

Středa 1. 10.  9:00 • Centrum Elpida • Dílny graffiti a komiksu, seniorské projekty, soutěž o nejlepší bábovku. Vstup volný.

 

Mezinárodní den seniorů –
Old’s Cool koncert ↓

Středa 1.10.  20:00 • Klub Podnik • Sbor Elpida, Please The Trees a Bonus, DJ Ventolin live set a překvapení.

Šest miliard sluncí ↓
Čtvrtek 2. 10.  20:00 • Roxy/NoD • Divadelní představení a diskuze na téma alzheimerova choroba.

Antidiskotéka Jiřího Černého ↓
Pátek 3. 10.  20:00 • Divadlo Archa • Poslechový večer • Setkání hudebních publicistů třech generací na legendárním poslechovém večeru.

Seniorská cyklojízda – Vem babičku a dědu na kolo! ↓
Sobota 4. 10.  14:00 • Bajkazyl náplavka • Cyklojízda z centra Elpida až k Bajkazylu, kde se uskuteční recyklace bicyklu a poslední večírek letošní sezóny na náplavce. DJs: Tea Jay Ivo, Aid Kid, Murder Bear Doug.

 

Knihy se těžko vystavují: Václav Bláha
Vernisáž, čtvrtek 25.9. 18:00
Centrum Dox (knihovna) →

Třetí výstava z cyklu Knihy se těžko vystavují nabízí ucelený pohled na knižní tvorbu dalšího z výrazných českých výtvarníků a grafiků.

Václav Bláha byl žákem Jaroslava Švába, později studoval také na VŠUP u Karla Svolinského. Nejvýrazněji se jeho rukopis projevil v ucelené edici Plamen nakladatelství Odeon. Osobité kreslené skladby tvořené jednoduchými elementy působí křehce, jsou procítěné a přitom přehledné.

Výstava potrvá do 8. 10. 2014.

 


Že gramofón si doma pouští jen babička? Omyl! Vinyly se sice na chvíli odmlčely, ale nyní se vrací v plné síle i do populární hudby. Prodeje vinylových desek rapidně stoupají a zaprášené desky z půd a sklepů stále hrají a jsou cool.

Pokud vás zajímá vinylová kultura, příjďte na speciální Old’s Cool street party obchodu Phono.cz, která zahájí výstavu vinylových rarit. Během neobvyklé vernisáže budete moci nahlédnout do dílny, kde se opravují staré gramofony a poslechnout si nejen výběr české hudby 60. a 70. let. od předních českých DJů. Možná se dočkáme i speciálního výběru dechové a lidové hudby.

 

Old’s Cool street party
a výstava vinylových rarit

Pátek 26.9. 18:00
Phono.cz →

 


Ponožky od babičky II.
Pondělí 29. 9. 2014 18:00
Galerie Školská 28 →

Druhý ročník uměleckého sympozia
tematizující lidské stáří, naší individuální pamět 
a mezigenerační vztahy
.

Druhý ročník mini sympozia pod hlavičkou projektu Ponožky od babičky opět tématizuje lidské stáří, individuální paměť a mezigenerační vztahy. V rámci jednoho večera budete mít možnost shlédnout pásmo desetimutových autorských prezentací umělců z různých oborů, jejichž tvorba se pohybuje na pomezí umění a sociálních projektů a jejichž tématem je právě fenomén stáří.

Prezentovat se bude divadelní projekt, ve kterém senioři hrají sami sebe, sdílí s diváky své intimní vzpomínky a nenaplněné touhy, představení mladých divadelníků zkoumající vztah lověka a jeho paměti, o kterou postupně přichází vlivem Alzheimerovy choroby nebo umělecké projekty vztahující se k prarodičům.

Hosté: Jiří Hanke, Michael Hanke, Eva Dryjová, Linda Straub, Adam Podhola, Ondřej Přibyl, Kateřina Šedá, Barbora Šlapáková, Tereza Velíková.
Moderuje: Ondřej Horák

 


 

Benefiční koncert na podporu Linky seniorů
Ondřej Havelka
a jeho Melody Makers

Elektroswing afterparty
Úterý 30. 9. 20:00
Nová scéna ND →

Připomeňte si perly světového swingu 30. a 40. let i sladké české melodie, které dobře znají nejen pamětníci. Po koncertě se kavárna NONA promění v elektroswingovou tančírnu DJského dua Swing Thing & Papa Django (Electro Swing Bohemia).

Aby byl zážitek dokonalý, oblečte se ve stylu módy 30. a 40. let.

 

Mezinárodní den seniorů
Den otevřených dveří v centru Elpida

Středa 1. 10. 9:00, Centrum Elpida →

Mezinárodní den seniorů oslavíme celodenním programem ve vzdělávacím centru a kávárně Elpida.
Kurzy angličtiny nebo počítačové gramotnosti budou zdarma. Stejně jako speciální komiksový a graffiti workshop, při kterém vytvoříme nové portréty na zdi před Centrem Elpida. Bude se soutěžit o nejlepší bábovku a proběhnou prezentace životních projektů seniorů.

 

Sbor seniorek pod vedením Zuzany Seibertové má za sebou již mnoho úspěchů. Od prvního koncertu s kapelou Please The Trees vzniklo album, videoklip a proběhlo mnoho dalších koncertů. Seniorky se letos představí s novými hosty i v nových kostýmech. Elegantní oblečení s moderními prvky navrhla kostýmní výtvarnice a návrhářka slovinského původu Marjetka Kürner Kalous.

Během večera budou vyhlášeni vítězové ankety Babička a dědeček roku 2014.

 

Mezinárodní den seniorů –
Old’s Cool koncert

Sbor Elpida
Please The Trees
Bonus
DJ Ventolin live set
Středa 1. 10. 20:00
Klub Podnik →


Divadelní inscenace
Šest miliard sluncí
Čtvrtek 2. 10. 20:00
Roxy/NoD →

Divadelní inscenace o vyhasínání našich osobních vesmírů inspirovaná Alzheimerovou chorobou a následná diskuze o tomto onemocnění, jehož výskyt je stále častější a současná medicína na něj nemá lék, dokáže pouze zpomalit jeho postup.

Dokážete si představit, že zapomenete jméno své dcery? Svého manžela? Nebo že se ztratíte na prahu vlastního domu, kam jste se dennodenně vraceli na večeři? A když se podíváte do zrcadla, ta vrásčitá tvář vám náramně připomíná vaši babičku, ale vy to přece nejste, ne rozhodně ne, vám přece ještě nebylo ani třicet…

Můžeme-li si představit naši budoucnost jen díky tomu, že si uvědomujeme svou minulost, co se stane, začneme-li zapomínat? Divadelní studie zapomínání a postupného rozpadu identity způsobeného ztrátou paměti vznikla na základě ročního výzkumu a práce s pacienty trpícími Alzheimerovou chorobou.

 


Antidiskotéka s Jiřím Černým
Pátek 3. 10. 20:00
Divadlo Archa →

Setkání hudebních publicistů tří generací na věhlasném poslechovém večeru. Jiří Černý, Pavel Klusák a Marie Čtveráčková představují svůj hudební výběr populární i zapomenuté hudby a zajímavé spojnice hudební historie a současnosti.

 

 

 

Seniorská cyklojízda Prahou
Sobota 4. 10. 14:00
Centrum ElpidaBajkazyl

Začněte trénovat, abyste babičce a dědečkovi vůbec stačili. Aktivní stáří je pro nás běžná věc, setkáváme se s ním stále. Vyražte s námi na seniorskou cyklojízdu Prahou.

Mezigenerační cyklistickou spolujízdu odstartujeme u Centra Elpida a dojedeme přes Stromovku na náplavku k Bajkazylu, kde proběhne recyklace bicyklu. Ten bude následně vydražen na podporu Linky seniorů.

Následná party ukončí sezónu na Náplavce. Hrát budou Aid Kid, Murder Bear Doug a Tea Jay Ivo.

 


Tip na další program

Divadelní projekt Marie to dala. Jak to dáš ty? opět oživí prostory prázdného domu v Nekázance 18. Hraje se 30. září, 1. a 2. října od 19:30 a od 21:00. Mladí divadelní tvůrci připravili poetické pohybové představení na téma stáří. Komorní inscenace probíhá jako návštěva opuštěného domu. Více na webu Divadlo.cz

 


O nás

Jsme obecně prospěšná společnost Elpida. Dlouhodobě podporujeme seniory, nabízíme jim pomoc v těžkých životních situacích na bezplatné Lince seniorů, inspiraci v časopisu Vital, vzdělávací kurzy a volnočasové aktivity.
Pomáhá seniorům stát se samozřejmou, seběvědomou součástí naší společnosti.

Kontakt: Broňa Hilliová, programová ředitelka ReFestivalu, tel. 725 571 844, brona.hilliova@elpida.cz, http://elpida.cz

 


Partneři:

Mediální partneři:

 


 

ReFestival 2013